ŻYWIENIE W NADCIŚNIENIU TĘTNICZYM

Nadrzędna kategoria: Edukacja

Zalecenia żywieniowe:
- ograniczenie energii do 1700-1800 kcal,
- ograniczenie tłuszczy do 25% w tym przede wszystkim tłuszczy nasyconych,
- znaczne ograniczenie sodu (zamiana tradycyjnej soli na ziołową, magnezową lub  potasową),
- zwiększenie spożycia surowych warzyw i owoców (przede wszystkim bogatych w potas),
- zwiększenie podaży witaminy C,
- spożywanie zwiększonej ilości błonnika rozpuszczalnego,
- stosowanie gotowania, duszenia bez tłuszczu i pieczenia w folii jako głównych technik kulinarnych.

Produkty zalecane:
- czosnek,
- bazylia,
- estragon,
- zielona pietruszka,
- koperek,
- warzywa i owoce (przede wszystkim bogate w potas):
- banany,
- brzoskwinie,
- czarne porzeczki,
- brukselka,
- czosnek,
- nać pietruszki,
- szpinak,
- pomidory,
- ziemniaki,
- suche nasiona roślin strączkowych:
- groch,
- fasola,
- soja,
- otręby pszenne,
- orzechy włoskie

Produkty, które należy ograniczać:
- sól,
- napoje z zawartością kofeiny:
- naturalna kawa,
- napoje typu cola,
- mocna herbata,
- alkohol,
- produkty bogate w sód, np.:
- słone paluszki,
- chipsy,
- chrupki,
- krakersy,
- wędzone mięso i wędliny,
- produkty marynowane,
- produkty kiszone,
- konserwy,
- potrawy typu "fast food".