ŻYWIENIE W CHOROBIE NIEDOKRWIENNEJ SERCA

Nadrzędna kategoria: Edukacja

Zalecenia żywieniowe:
- spożywanie 5 posiłków dziennie,
- ograniczenie tłuszczu zwierzęcego,
- spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu,
- zwiększenie spożycia surowych warzyw i owoców przede wszystkich bogatych w potas),
- spożywanie zwiększonej ilości błonnika,
- stosowanie gotowania, duszenia bez tłuszczu i pieczenia w folii, na ruszcie, jako głównych technik kulinarnych

Produkty zalecane:
- olej,
- oliwa z oliwek,
- chudy drób bez skóry,
- ryby,
- mleko i produkty mleczne o małej zawartości tłuszczu,
- owoce,
- warzywa,
- pieczywo z mąk grubego przemiału (razowe, typu graham)

Produkty, które należy ograniczać:
- tłuste gatunki mięs i wędlin,
- podroby i wędliny podrobowe,
- pasztety,
- jajka (do 2 w tygodniu).