ŻYWIENIE W HIPERLIPIDEMII

Nadrzędna kategoria: Edukacja

Zalecenia żywieniowe:

- ograniczenie spożycia tłuszczu do max. 30 % pokrycia energii,
- ograniczenie cholesterolu do 300 mg,
- zwiększenie spożycia błonnika do 40 g/dobę,
- stosowanie produktów o małej zawartości tłuszczu,
- spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu,
- spożywanie warzyw i owoców,
- ograniczenie spożycia żółtek  (do 2/ tydzień),
- stosowanie gotowania, duszenia z dodatkiem małej ilości oleju i pieczenia w folii, na ruszcie, jako głównych technik kulinarnych.

Produkty zalecane:
- ryby,
- olej,
- oliwa z oliwek,
- pieczywo razowe,
- warzywa i owoce,
- nasiona roślin strączkowych,
- miękkie margaryny,
- mleko i produkty mleczne o małej zawartości tłuszczu.

Produkty, które należy ograniczać:
- tłuste gatunki mięs i wędlin,
- kiełbasy, salami,
- podroby i wędliny podrobowe,
- jajka (do 2 w tygodniu),
- pełnotłuste produkty mleczne, np.: sery żółte, pełnotłuste, pleśniowe, typu camembert, mleko pełnotłuste,
- skóra z drobiu,
- tłuszcz zewnętrzny z mięsa,
- masło,
- pasztety,
- słodycze,
- słodycze,
- słone potrawy,
- fast food