ŻYWIENIE W CHOROBIE REFLUKSOWEJ

Nadrzędna kategoria: Edukacja

Zalecenia żywieniowe:

- spokojne spożywanie małych, a częstszych posiłków (5-6 w ciągu dnia), o w miarę stałych porach

- dokładne gryzienie i żucie pokarmów

- ostatni posiłek spożyć 3 godziny przed snem

- umiarkowana temperatura posiłków

- miękka, gładka konsystencja potraw

 

Produkty zalecane:

- chude mleko (0,5%) i naturalne produkty mleczne np. kefir, jogurt, maślanka

- pieczywo pszenne, mieszane

- chude mięso np. cielęcina, królik, kurczak, indyk (bez skóry)

- chude ryby np. dorsz, sola, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, flądra

- młode, najlepiej gotowane warzywa np. marchew, dynia, kabaczek, buraki, szpinak

- owoce bez skórki i pestek

- woda mineralna, szczególnie o wysokiej zawartości wapnia

 

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:

- czekolada

- cebula

- por

- czosnek

- owoce cytrusowe

- chleb żytni na zakwasie, chrupkie pieczywo

- produkty tłuste, smażone

- ostre przyprawy np. chili, curry, ostra papryka, pieprz

- sok pomidorowy

- napoje gazowane

- kawa, czarna herbata

- napar z mięty

- alkohol

 

Dodatkowe zalecenia dotyczące modyfikacji stylu życia:

- redukcja masy ciała w przypadku nadwagi i otyłości

- ograniczenie, a najlepiej rzucenie palenia tytoniu

- zwiększona aktywność fizyczna, o umiarkowanym charakterze, trwająca min. 30 minut, ale w odstępie min. 2 godzin od posiłku i nie przed snem

- unikanie pozycji leżącej po posiłkach, przez min. 30 minut

- spanie z uniesionym wezgłowiem łóżka o 15-20cm

- unikanie noszenia obcisłej odzieży, pasków

- unikanie pracy w pozycji zgiętej