logo IZZ
  • IV Narodowy Kongres Żywieniowy
  • Struktura Instytutu
  • Rada Naukowa
  • Działalność naukowo – badawcza
  • Działalność oświatowa
  • Poradnia Chorób Metabolicznych
  • e-Rejestracja Poradni Chorób Metabolicznych
  • Klinika Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii
  • Biblioteka IŻŻ
  • Wydawnictwa
  • Szkolenia, kursy
  • Zamówienia publiczne
  • Usługi
  • Media
  • Praca
  • Zachowaj RównowagęZachowaj Równowagę
  • Korupcja Szkodzi ZdrowiuKorupcja Szkodzi Zdrowiu
  • Kontakt
  • Mapa strony
  • Biuletyn Informacji PublicznejBiuletyn Informacji Publicznej
  • PN-EN ISO/IEC17025:2005 Certyfikat Akredytacji Laboratorium BadawczegoPN-EN ISO/IEC17025:2005 Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego
  • ISO 9001:2015 Certyfikat Systemu Zarządzania JakościąISO 9001:2015 Certyfikat Systemu Zarządzania Jakością
  • ISO/IEC 27000:2013 Certyfikat Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem InformacjiISO/IEC 27000:2013 Certyfikat Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji
  • Zachowaj równowagę
  • Termomodernizacja wraz z modernizacją systemu centralnego ogrzewania
  • Dane osobowe
  • Polityka Prywatności
  • Zasady prawidłowego żywienia - Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
  • Normy żywienia
  • e-Baza IZOMERÓW TRANS
  • Wartość odżywcza produktów spożywczych i potraw
  • HACCP
  • Aktualności żywieniowe
  • Substancje dodatkowe do żywności
  • Interakcje leków z żywnością
  • Choroby żywieniowozależne
  • Diety w wybranych chorobach
  • Nowotwory - dietoprofilaktyka, dietoterapia
  • Sprawdź swoje BMI
  • Łatwe posiłki
  • Aktywność fizyczna
  • EUFIC
  • Zapytaj eksperta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Wydarzenia
  • Szwajcarsko-Polski Program Współpracy (SPPW)
  • Kształcenie podyplomowe
  • Akredytacja laboratorium
  • Polski
  • English (UK)

ŻYWIENIE W CHOROBIE WRZODOWEJ

  • PDF
  • Drukuj
  • Email
Szczegóły
Nadrzędna kategoria: Edukacja

Zalecenia żywieniowe:

- dieta lekkostrawna, ze zmniejszoną ilością tłuszczów zwierzęcych oraz błonnika pokarmowego

- częste, małe objętościowo posiłki

- jako obróbkę termiczną żywności stosować gotowanie, duszenie, pieczenie w folii

- popijać leki wodą mineralną

- zaprzestać spożywania alkoholu

- spożywać max. 5 posiłków w ciągu dnia, o w miarę stałych porach

 

Produkty zalecane:

- warzywa i owoce w formie gotowanej, zmiksowanej lub przetartej

- chudy nabiał i przetwory mleczne (0,5%), o naturalnym smaku

- pieczywo pszenne, mieszane

- chude mięso np. cielęcina, królik, kurczak, indyk

- chude ryby np. dorsz, sola, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, flądra

- koperek, natka pietruszki, sok z cytryny, cynamon, wanilia, melisa

 

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:

- warzywa z dużą ilością włókien np. szparagi, kapusta

- nasiona roślin strączkowych

- czekolada

- chleb żytni na zakwasie, chleb chrupki

- tłuste wędliny, konserwy, pasztety, parówki

- mocna kawa, herbata

- napoje gazowane

- nierozcieńczone soki

- sól i ostre przyprawy

- produkty tłuste, smażone

 

Dodatkowe zalecenia dotyczące modyfikacji stylu życia:

- zaprzestać palenia tytoniu

- spożywać posiłki w spokojnych warunkach


Created by logo Odyseja Odyseja Sp. z o.o.