ŻYWIENIE W CHOROBIE WRZODOWEJ
- Szczegóły
- Nadrzędna kategoria: Edukacja
Zalecenia żywieniowe:
- dieta lekkostrawna, ze zmniejszoną ilością tłuszczów zwierzęcych oraz błonnika pokarmowego
- częste, małe objętościowo posiłki
- jako obróbkę termiczną żywności stosować gotowanie, duszenie, pieczenie w folii
- popijać leki wodą mineralną
- zaprzestać spożywania alkoholu
- spożywać max. 5 posiłków w ciągu dnia, o w miarę stałych porach
Produkty zalecane:
- warzywa i owoce w formie gotowanej, zmiksowanej lub przetartej
- chudy nabiał i przetwory mleczne (0,5%), o naturalnym smaku
- pieczywo pszenne, mieszane
- chude mięso np. cielęcina, królik, kurczak, indyk
- chude ryby np. dorsz, sola, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, flądra
- koperek, natka pietruszki, sok z cytryny, cynamon, wanilia, melisa
Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:
- warzywa z dużą ilością włókien np. szparagi, kapusta
- nasiona roślin strączkowych
- czekolada
- chleb żytni na zakwasie, chleb chrupki
- tłuste wędliny, konserwy, pasztety, parówki
- mocna kawa, herbata
- napoje gazowane
- nierozcieńczone soki
- sól i ostre przyprawy
- produkty tłuste, smażone
Dodatkowe zalecenia dotyczące modyfikacji stylu życia:
- zaprzestać palenia tytoniu
- spożywać posiłki w spokojnych warunkach