ŻYWIENIE W CHOROBIE WRZODOWEJ

Nadrzędna kategoria: Edukacja

Zalecenia żywieniowe:

- dieta lekkostrawna, ze zmniejszoną ilością tłuszczów zwierzęcych oraz błonnika pokarmowego

- częste, małe objętościowo posiłki

- jako obróbkę termiczną żywności stosować gotowanie, duszenie, pieczenie w folii

- popijać leki wodą mineralną

- zaprzestać spożywania alkoholu

- spożywać max. 5 posiłków w ciągu dnia, o w miarę stałych porach

 

Produkty zalecane:

- warzywa i owoce w formie gotowanej, zmiksowanej lub przetartej

- chudy nabiał i przetwory mleczne (0,5%), o naturalnym smaku

- pieczywo pszenne, mieszane

- chude mięso np. cielęcina, królik, kurczak, indyk

- chude ryby np. dorsz, sola, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, flądra

- koperek, natka pietruszki, sok z cytryny, cynamon, wanilia, melisa

 

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:

- warzywa z dużą ilością włókien np. szparagi, kapusta

- nasiona roślin strączkowych

- czekolada

- chleb żytni na zakwasie, chleb chrupki

- tłuste wędliny, konserwy, pasztety, parówki

- mocna kawa, herbata

- napoje gazowane

- nierozcieńczone soki

- sól i ostre przyprawy

- produkty tłuste, smażone

 

Dodatkowe zalecenia dotyczące modyfikacji stylu życia:

- zaprzestać palenia tytoniu

- spożywać posiłki w spokojnych warunkach