ŻYWIENIE W ZESPOLE JELITA DRAŻLIWEGO

Nadrzędna kategoria: Edukacja

Zalecenia żywieniowe:

- spokojne spożywanie posiłków, o w miarę stałych porach

- dokładne gryzienie i żucie pokarmów

- ostatni posiłek spożyć 2 godziny przed snem

- umiarkowana temperatura posiłków

- eliminacja produktów wzdymających

- umiarkowane spożycie nabiału i produktów zawierających laktozę (tolerancja jest indywidualna)

 

Produkty zalecane w postaci zaparciowej:

- pieczywo żytnie, mieszane, graham

- produkty pełnoziarniste, ryż brązowy

- chude mięso np. cielęcina, królik, kurczak, indyk (bez skóry)

- chude ryby np. dorsz, sola, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, flądra

- warzywa

- owoce

- woda mineralna, herbatki owocowe

 

Produkty bogatoresztkowe np. pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce, warzywa wprowadzać stopniowo.

 

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować w postaci zaparciowej:

- mleko i przetwory mleczne (w zależności od indywidualnej tolerancji)

- cebula

- por

- czosnek

- nasiona roślin strączkowych

- produkty zbożowe z oczyszczonej mąki

- produkty tłuste, smażone

- napoje gazowane

- kawa

- alkohol

 

Produkty zalecane w postaci biegunkowej:

- pieczywo pszenne

- produkty zbożowe oczyszczone z błonnika np. ryż biały, drobne kasze manna, kuskus, kukurydziana

- chude mięso np. cielęcina, królik, kurczak, indyk (bez skóry)

- chude ryby np. dorsz, sola, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, flądra

- warzywa i owoce gotowane, przecierane

- woda mineralna, herbatki owocowe

 

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować w postaci biegunkowej:

- mleko i przetwory mleczne (w zależności od indywidualnej tolerancji)

- nasiona roślin strączkowych

- surowe warzywa i owoce

- grzyby

- miód

- produkty tłuste, smażone

- gumy do żucia, galaretki, dżemy słodzone sorbitolem

- ostre przyprawy

- napoje gazowane

- soki owocowe, szczególnie jabłkowy, gruszkowy, winogronowy, śliwkowy, wiśniowy, brzoskwiniowy

- kawa

- alkohol

 

Dodatkowe zalecenia dotyczące modyfikacji stylu życia:

- prowadzenie dzienniczka spożycia, wraz z obserwacjami samopoczucia

- krótki odpoczynek po jedzeniu

- zwiększona aktywność fizyczna, dostosowana do stanu zdrowia i kondycji

- odpowiednie dobranie leków