ŻYWIENIE W CHOROBIE LEŚNOWSKIEGO-CROHNA (w okresie remisji choroby)

Nadrzędna kategoria: Edukacja

Zalecenia żywieniowe:

- dieta lekkostrawna

- częste, małe objętościowo posiłki

- jako obróbkę termiczną żywności stosować gotowanie, duszenie, pieczenie w folii

- miękka, gładka konsystencja potraw

- leki popijać wodą mineralną

- zaprzestać spożywania alkoholu

 

Produkty zalecane:

- warzywa i owoce w formie gotowanej, zmiksowanej lub przetartej

- chudy nabiał, o naturalnym smaku np. sery twarogowe, jogurt, kefir

- pieczywo pszenne, mieszane

- produkty zbożowe oczyszczone z błonnika np. ryż biały, drobne kasze manna, kuskus,

- chude mięso np. cielęcina, królik, kurczak, indyk

- chude ryby np. dorsz, sola, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, flądra

- koperek, natka pietruszki, sok z cytryny, rzeżucha, majeranek, cynamon, wanilia, melisa

 

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:

- nasiona roślin strączkowych

- surowe warzywa

- chleb żytni na zakwasie, chleb chrupki

- tłuste wędliny, konserwy, pasztety, parówki

- mleko

- kakao, czekolada

- mocna kawa, herbata

- napoje gazowane

- nierozcieńczone soki

- sól i ostre przyprawy

- produkty tłuste, smażone

 

Dodatkowe zalecenia dotyczące modyfikacji stylu życia:

- zaprzestać palenia tytoniu

- odstawić niesteroidowe leki przeciwzapalne

- spożywać posiłki w spokojnych warunkach