ŻYWIENIE W ZAPARCIACH

Nadrzędna kategoria: Edukacja

Zalecenia żywieniowe:

- stosowanie diety bogatoresztkowej

- spożywanie produktów fermentowanych

- eliminacja słodyczy i tłustych pokarmów

- dokładne gryzienie i żucie pokarmów

- umiarkowana temperatura posiłków

- wypijanie min. 2-2,5l płynów w ciągu dnia

 

Produkty zalecane:

- pieczywo żytnie, mieszane, graham

- produkty pełnoziarniste, ryż brązowy, płatki owsiane, otręby pszenne, kasza gryczana, jęczmienna

- chude mięso np. cielęcina, królik, kurczak, indyk (bez skóry), królik, gołąb, perliczka

- chude ryby np. dorsz, sola, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, flądra

- warzywa, w tym kiszona kapusta, ogórki kiszone (a także szczególnie papryka, buraki) i soki warzywne

- owoce świeże i suszone (szczególnie śliwki, rodzynki, figi)

- chude mleko i napoje fermentowane (do 2% tłuszczu) np. kefir, zsiadłe mleko

- siemię lniane

- woda mineralna, herbatki owocowe, kawa

 

Produkty bogatoresztkowe np. pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce, warzywa wprowadzać stopniowo.

 

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:

- szparagi

- groch, fasola

- warzywa kapustne

- ogórki zielone

- grzyby

- czereśnie

- orzechy

- słodycze, szczególnie z czekoladą

- tłuste, pieczone, smażone, grillowane pokarmy

- alkohol

- napoje gazowane

 

Dodatkowe zalecenia dotyczące modyfikacji stylu życia:

- zwiększyć aktywność fizyczną np. spacer 2-5km dziennie, bieganie ok. 0,5h dziennie, pływanie co drugi dzień przez min. 40 minut

- zaprzestanie palenia tytoniu

- oddawanie stolca w momencie pojawienia się parcia

- stosowanie masażu brzucha lub ciepłych okładów, wspomoże redukcję dyskomfortu w jamie brzusznej