ŻYWIENIE W KAMICY ŻÓŁCIOWEJ

Nadrzędna kategoria: Edukacja

Zalecenia żywieniowe:

- zmniejszyć kaloryczność posiłków

- zwiększyć spożycie błonnika pokarmowego

- częste, małe objętościowo posiłki (ok. 5)

- ostatni posiłek spożyć 2-3 godziny przed snem

- posiłki spożywać powoli, w spokojnej atmosferze

- dokładnie gryźć i przeżuwać spożywany pokarm

- unikać spożywania tłustych, smażonych potraw

- spożywać świeżą żywność, z pewnego źródła

 

Produkty zalecane:

- chleb pszenny, mieszany, graham, razowy, płatki owsiane, pszenne, żytnie, otręby, makaron bezjajeczny, kasza manna, krakowska, jęczmienna, jaglana, gryczana

- chude mleko i produkty mleczne (do 2%) np. kefir, jogurt, zsiadłe mleko

- białka jaj

- cielęcina, jagnięcina, indyk, kurczak bez skóry, królik, chuda, nieprzerośnięta wołowina

- dorsz, mintaj, flądra, sola, pstrąg strumieniowy, okoń, szczupak, lin, sandacz, morszczuk, halibut

- warzywa (z wyjątkami, patrz poniżej)

- owoce (z wyjątkami, patrz poniżej)

- woda mineralna, herbaty owocowe, rozcieńczone soki warzywne, koktajle mleczne

 

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:

- zarodki pszenne, pieczywo cukiernicze

- sery podpuszczkowe, pleśniowe

- serki do smarowania

- żółtka jaj

- wieprzowina, baranina, kaczka, gęś, podroby

- parówki, kiełbasy, pasztety, konserwy mięsne oraz rybne

- cebula, kapusta, groch, fasola, soja

- grzyby

- śliwki, czereśnie, agrest, porzeczki, awokado

- nasiona i orzechy

- słodycze

- pieprz, papryka ostra, chili, ocet, curry

- mocna kawa, herbata, alkohol, napoje gazowane

 

Dodatkowe zalecenia dotyczące modyfikacji stylu życia:

- redukcja masy ciała, (w przypadku nadwagi lub otyłości), ale bez gwałtownego chudnięcia

- leczenie chorób towarzyszących np. cukrzycy lub hiperlipidemii

- dbanie o higienę jamy ustnej

- zwiększona aktywność fizyczna