ŻYWIENIE W DNIE MOCZANOWEJ

Nadrzędna kategoria: Edukacja

Zalecenia żywieniowe:

- eliminacja pokarmów bogatych w związki purynowe np. podrobów

- regularne spożywanie posiłków

- spożywanie ostatniego posiłku 3-4 godziny przed snem

- wypijanie min. 3l płynów w ciągu dnia

 

Produkty zalecane:

- mięso w ograniczonych ilościach np. wołowina, wieprzowina, kurczak (max. 50g/d)

- ryby w ograniczonych ilościach np. sandacz, dorsz, mintaj, pstrąg

- mleko, napoje fermentowane mleczne np. kefir, jogurt, maślanka, sery białe chude

- małe ilości masła i śmietany

- owoce

- warzywa kapustne np. kapusta, brukselka, kalafior, kalarepa, jarmuż

- makaron, kasze, ryż

- herbata ziołowa, owocowa

- woda mineralna i alkaliczna

 

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:

- wywary z kości i mięsa, esencjonalny rosół, galarety mięsne, rybne

- konserwy mięsne, rybne

- ryby z rodziny śledziowatych (np. sardynki, szprotki, śledzie) oraz inne tłuste ryby np. tuńczyk, łosoś, halibut

- dziczyzna, baranina

- podroby, wędliny, parówki, pasztety

- ser pleśniowy, żółty, topiony

- tłuszcze zwierzęce np. łój, słonina, boczek

- rabarbar

- nasiona roślin strączkowych, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, szczaw, szpinak

- grzyby

- czekolada

- czarna herbata

- alkohol, kawa, kakao

- ostre przyprawy, marynaty

 

Dodatkowe zalecenia dotyczące modyfikacji stylu życia:

- zmniejszyć ryzyko zbyt częstego kontaktu z metalami takimi jak: żelazo, ołów, kadm, glin np. poprzez jedzenie, leki

- redukcja masy ciała, w przypadku nadwagi i otyłości