ŻYWIENIE W PRZEWLEKŁYM ZAPALENIU TRZUSTKI

Nadrzędna kategoria: Edukacja

Zalecenia żywieniowe:

- zaprzestać spożywania alkoholu

- zwiększyć kaloryczność diety (2500-3000kcal)

- spożywać małe objętościowo, a częstsze posiłki (ok. 6 w ciągu dnia)

- wyeliminować z menu, tłuste i smażone pokarmy

- rozważyć suplementację witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach oraz z grupy B i kwasem foliowym, a także enzymami trzustkowymi

 

Produkty zalecane:

- chleb pszenny, kukurydziany, graham, ryż biały, makaron bezjajeczny, kasza manna, krakowska, jęczmienna, jaglana, płatki owsiane, pszenne, żytnie, otręby owsiane, pszenne

- chude mleko i produkty mleczne (do 2%) np. kefir, jogurt, zsiadłe mleko

- jajka na miękko (w zależności od indywidualnej tolerancji)

- cielęcina, jagnięcina, indyk, kurczak bez skóry, królik, chuda, nieprzerośnięta wołowina

- dorsz, mintaj, flądra, sola, pstrąg strumieniowy, okoń, szczupak, lin, sandacz, morszczuk, halibut

- marchew, buraki, ogórki i pomidory bez skóry, sałata, pietruszka, cukinia, bakłażan, młoda fasolka szparagowa, por, brokuły, kalafior, szpinak, kiełki soi i soczewicy

- jabłka bez skórki, banany, owoce cytrusowe (sam miąższ), melon, kiwi, brzoskwinie i morele bez skórki

- woda mineralna, herbaty owocowe, rozcieńczone soki warzywne, koktajle mleczne

 

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:

- zarodki pszenne, pieczywo cukiernicze

- sery podpuszczkowe, pleśniowe

- serki do smarowania

- jajka na twardo, smażone

- wieprzowina, baranina, kaczka, gęś, podroby

- parówki, kiełbasy, pasztety, konserwy mięsne oraz rybne

- cebula, kapusta, groch, fasola, soja, szczypiorek

- grzyby

- śliwki, czereśnie, agrest, porzeczki, awokado, owoce jagodowe

- nasiona i orzechy

- słodycze

- pieprz, papryka ostra, chili, ocet, curry

- mocna kawa, herbata, alkohol, napoje gazowane

 

Dodatkowe zalecenia dotyczące modyfikacji stylu życia:

- leczenie chorób współistniejących np. cukrzycy

- zapobieganie bólowi np. poprzez preparaty trzustkowe, leki przeciwbólowe