ŻYWIENIE W KAMICY NERKOWEJ

Nadrzędna kategoria: Edukacja

Zalecenia żywieniowe:

- ograniczenie spożycia soli

- wypijanie min. 3l płynów w ciągu dnia (nawet do 4-5l), w tym w większości wody niskozmineralizowanej)

- wykluczenie spożywania alkoholu, mocnej kawy, herbaty

 

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować w kamicy szczawianowej:

- szczaw

- szpinak

- botwina

- buraki

- kiszonki

- rabarbar

- borówki

- winogrona

- agrest

- śliwki

- rodzynki, figi suszone

- konserwy mięsne, rybne

- kakao

- czekolada

- koncentraty zup, sosów, ciast

- ostre przyprawy

- kawa, herbata

 

Produkty, których spożycie należy zwiększyć w kamicy szczawianowej:

- pełnoziarniste produkty zbożowe, grube kasze, ryż brązowy

- warzywa, owoce (oprócz wyjątków przedstawionych powyżej)

- nabiał np. jogurty, kefiry naturalne, sery białe

- ryby, chude mięso np. drobiowe bez skóry, królik, cielęcina, nieprzerośnięta wołowina

 

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować w kamicy moczanowej:

- wywary mięsne, rybne, grzybowe

- galarety mięsne, rybne, warzywne

- baranina, wieprzowina

- podroby

- sardynki, śledzie, szprotki, kawior

- orzechy

- rośliny strączkowe

- grzyby

- czekolada

- alkohol, mocna kawa, herbata

- mięso i ryby najlepiej gotowane, max. 150g w ciągu dnia

 

Produkty, których spożycie należy zwiększyć w kamicy moczanowej:

- mleko i przetwory mleczne np. jogurt, kefir naturalny, ser biały

- warzywa, owoce

- ziemniaki

- mleko, ser twarogowy

 

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować w kamicy cystynowej:

- jaja

- pszenica

- soja

- mięso, ryby, wędliny

- sól

 

Produkty, których spożycie należy zwiększyć w kamicy cystynowej:

- napoje (min. 150ml/godzinę) np. woda z wodorowęglanami, soki cytrusowe, herbata owocowa

- mleko i jego przetwory