ŻYWIENIE PRZY NADMIERNYCH GAZACH JELITOWYCH

Nadrzędna kategoria: Edukacja

Zalecenia żywieniowe:

- spożywać posiłki regularnie, w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu

- dokładnie gryźć i przeżuwać pokarmy

- ograniczyć spożywanie tłusty pokarmów oraz słodyczy

- wypijać min. 2l płynów

 

Produkty zalecane:

- szpinak

- sałata

- pietruszka

- jogurt naturalny

 

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:

- kalafior, kapusta, brokuły, brukselka, kukurydza, bób, szparagi, kabaczki

- grzyby

- algi, glony

- cebula, por, czosnek

- soczewica, soja, fasola

- banany, jabłka

- jaja, sery pleśniowe

- karp, mintaj, śledzie oraz sardynki w oleju, pomidorach

- słodycze, czekolada, twarde cukierki

- miód

- napoje gazowane, alkohol, kawa, napoje energetyczne

- ostre przyprawy

 

Dodatkowe zalecenia dotyczące modyfikacji stylu życia:

- unikać rozmów w czasie jedzenia

- unikać wykonywania innych czynności w czasie jedzenia np. czytanie książki, oglądanie telewizji

- dbać o prawidłowy stan uzębienia

- unikać żucia gumy

- nie palić tytoniu

- prowadzić dzienniczek spożycia wraz z obserwacjami samopoczucia