ŻYWIENIE W CHOROBIE TRZEWNEJ

Nadrzędna kategoria: Edukacja

Produkty zalecane:

- amarantus np. mąka, ziarna

- gryka np. kasza, mąka, płatki

- kukurydza np. kaszka, mąka, płatki

- maniok np. tapioka, mączka maniokowa

- proso np. kasza jaglana, mąka, płatki

- ryż, makaron ryżowy, sojowy

- płatki ryżowe, wafle, chrupki ryżowe, kukurydziane

- sorgo np. mąka, kasza

- quinoa np. kasza, mąka

- owies bezglutenowy np. płatki, mąka, otręby

- nabiał i jego przetwory o naturalnym smaku

- mięso, ryby, owoce morza

- owoce, warzywa

 

Produkty, które należy wyeliminować:

- pszenica, orkisz

- żyto, jęczmień

- produkty panierowane

- mleczne napoje fermentowane (trzeba sprawdzać skład)

- wędliny, parówki (z wyjątkiem tych oznaczonych jako bezglutenowe)

- gotowe sosy, koncentraty

- substancje pomocnicze w niektórych lekach