Normy żywienia

Nadrzędna kategoria: Edukacja

Normy żywienia zajmują szczególną pozycję w nauce o żywieniu człowieka. Mają szerokie zastosowanie w praktyce oraz stanowią punkt wyjścia do dalszych badań.

Przez pojęcie "normy żywienia" rozumiemy taką ilość energii oraz niezbędnych składników odżywczych, która, zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, jest wystarczająca do zaspokojenia zapotrzebowania organizmu praktycznie wszystkich osób zdrowych w populacji. Normy wyrażone są w przeliczeniu na jedną osobę i jeden dzień, uwzględniając różnice w zapotrzebowaniu organizmu zależne od wieku, płci, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej czy masy ciała.

Spożycie zgodne z wartościami określonymi w normach ma zapobiegać chorobom wynikającym z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży.

Opracowywaniem norm żywienia zajmują się eksperci wielu uznanych międzynarodowych instytucji, m.in. Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W Polsce prace takie prowadzone są w Instytucie Żywności i Żywienia.

Dynamiczny rozwój nauki o żywieniu człowieka w ostatnich latach sprawia, że istnieje potrzeba systematycznej aktualizacji norm. Nowelizacja norm dla populacji Polski i ich upowszechnianie są istotnym elementem działań realizowanych w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.

Normy opracowane w roku 2017 są kolejną już edycją norm żywienia. Uwzględniają one zalecenia ekspertów WHO, EFSA, Instytutu Medycyny ze Stanów Zjednoczonych oraz wyniki najnowszych badań, w tym również badań prowadzonych w Polsce.

Monografia, którą Państwu udostępniamy, będzie przydatna przy prowadzeniu badań naukowych, w kształceniu studentów uniwersytetów medycznych, rolniczych i innych szkół z kierunkami związanymi z nauką o żywieniu człowieka czy przy planowaniu działań mających na celu poprawę zdrowia Polaków. Powinna też być pomocna w pracy lekarzy, dietetyków oraz osób planujących żywienie zbiorowe. Zachęcamy jednak, żeby zajrzał do niej każdy, kto interesuje się zdrowym żywieniem. Na pewno znajdzie tam informacje, które go zaciekawią i ułatwią stosowanie zaleceń żywieniowych w praktyce.

 

 

Zadanie finansowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020

 
 
 
 
 

Znowelizowane normy żywienia 2012 (Pdf)

 

 

 

 

 

NORMY ŻYWIENIA CZłOWIEKA Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych pod redakcją prof. M. Jarosza, 2008.

Pozycja dostępna jest do nabycia w:

-Księgarni wysyłkowej Wydawnictw Lekarskich PZWL, tel. 022 69 54 480 
fax 022 69 54 487 
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

 

-Siedzibie IŻŻ,

tel. 22 55 09 780

Więcej...


 

Normy na sód i chlor dla ludności Polski