Konferencja OCD 2013 - relacja z wydarzenia

Ponad 160 uczestników – w tym głównie lekarzy, dietetyków, specjalistów z branży spożywczej i farmaceutycznej – wzięło udział w Konferencji Naukowej „Żywność, żywienie a nowotwory”, która odbyła się w dniach 25-26 października w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) w Warszawie. Konferencję zorganizowało Ogólnopolskie Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia (OCD IŻŻ), którym kieruje dr n. med. Lucyna Pachocka.

 

W czasie dwóch dni konferencji uczestnicy mogli wysłuchać w sumie aż 18 wykładów dotyczących wpływu żywności i żywienia na ryzyko powstawania nowotworów oraz ich leczenie. Ponadto, na zakończenie konferencji odbyły się warsztaty psychologiczno-dietetyczne poświęcone umiejętności efektywnej komunikacji z pacjentem chorym na raka.

 

Wśród wykładowców konferencji znalazło się wielu znanych ekspertów i specjalistów z całej Polski, w tym m.in.: prof. Mirosław Jarosz (Dyrektor IŻŻ), prof. Jan Dzieniszewski (Bródnowskie Centrum Kliniczne), prof. Bruno Szczygieł (Warszawski Uniwersytet Medyczny) czy prof. Jan Lubiński (Pomorski Uniwersytet Medyczny).

 

Imprezie towarzyszyła też konferencja prasowa, na którą w piątek 25 października do Instytutu przybyli dziennikarze reprezentujący takie redakcje jak: PAP, Polskie Radio, „Gazeta Lekarska”, „Food Forum”, „Żyjmy Dłużej”,  profesjonalnydietetyk.com.pl, czy poradnikzdrowie.pl. W efekcie, po konferencji ukazały się w mediach liczne publikacje informujące Polaków o tym, że niewłaściwa dieta oraz nadwaga znacząco zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory (nawet o 30-70 proc., w zależności od rodzaju nowotworu).

 

W trakcie przerw między wykładami uczestnicy konferencji „Żywność, żywienie a nowotwory” mogli zapoznać się z ofertą różnych firm działających w obszarze analityki i profilaktyki zdrowotnej (Timko, Medkonsulting, Marinex) oraz zdrowego żywienia (Lightbox, Oleofarm, Sante, Nestle, Polska Róża, Mokate, OM Green). Dzięki nim uczestnicy konferencji mogli dowiedzieć się więcej o takich produktach jak: bogaty w witaminę C sok z dzikiej róży, sok z liści młodego jęczmienia, chlorella czy różne rodzaje herbat. Dużym powodzeniem wśród uczestników konferencji cieszył się też „Stół pełen polifenoli”, prezentujący - w formie gotowej do degustacji - produkty bogate w te związki: gorzką czekoladę, winogrona, orzechy włoskie, jabłka czy owoce kiwi.

 

Osoby zainteresowane pogłębieniem  wiedzy i zdobyciem dodatkowych informacji miały też do dyspozycji stoiska z książkami i czasopismami fachowymi, które przygotowały m.in.: biblioteka IŻŻ, fundacja „Tam i z Powrotem” oraz wydawnictwo medyczne Borgis.

 

W związku z ogromnym zainteresowaniem konferencją i niemożnością przyjęcia wszystkich zgłoszeń, jej organizator – czyli OCD IŻŻ – zapowiedział, że wiosną 2014 r. odbędzie się jej druga edycja. Szczegóły zostaną wkrótce opublikowane na stronie internetowej www.izz.waw.pl.

 

Korzystając z okazji, członkowie Komitetu Naukowego Konferencji (działającego pod przewodnictwem Dyrektora IŻŻ, prof. M. Jarosza) oraz Komitetu Organizacyjnego Konferencji (dr L. Pachocka, dr R. Wierzejska, dr E. Rychlik, mgr M. Siuba, mgr W. Szczepaniak), pragną jeszcze raz serdecznie podziękować wszystkim osobom (zwłaszcza znakomitym wykładowcom), firmom i instytucjom, które wzięły udział w tej konferencji i przyczyniły się do jej sukcesu.

 

GALERIA ZDJĘĆ...