Dietetyk

 

 
Charakterystyka: Program Dietetyk służy do oceny wartości odżywczej diet w żywieniu szpitalnym. Dietetyk zawiera bazy danych: 
- produktów i potraw dla diety bezglutenowej - Dietetyk 1 , 
- produktów i potraw dla podstawowej diety szpitalnej - Dietetyk 2, 
służących do obliczania wartości energetycznej i wartości odżywczej diet w żywieniu szpitalnym. 

Oprogramowanie to umożliwia : 
1) wprowadzanie skróconych danych pacjenta oraz wybranych wyników badań lekarskich surowicy krwi, 
2) wgląd do bazy danych produktów i potraw: 
-dla diety bezglutenowej zawierającej 650 produktów spożywczych i potraw opisanych przez 28 składników (dietetyk 1), 
-dla podstawowej diety szpitalnej zawierającej 778 produktów spożywczych i potraw opisanych przez 35 składników (dietetyk 2), 
3) układanie i obliczanie wartości odżywczej diet przy zastosowaniu ww. baz danych z podziałem na posiłki, 
4) wyszukiwanie odpowiednich produktów za pomocą filtrów, np. produktów o zawartości wit. A między 200 i 300 µg lub o zawartości węglowodanów poniżej 3g oraz sodu powyżej 30 mg itp. 
5) dołączanie do diety dodatkowych produktów spożywczych między posiłkami, tzw. dożywianie, 
6) porównanie ułożonej diety z normami żywienia opracowanymi przez prof. Ś. Ziemlańskiego i wsp. 
7) zapoznanie się z gramaturą przykładowych produktów i potraw spożywczych, wgląd do receptur występujących w bazie danych, 
9) zachowanie ułożonych diet w oddzielnych plikach w celu zaoszczędzenia miejsca na dysku komputera oraz ich późniejszą modyfikację, 
10) drukowanie wartości energetycznej i odżywczej ułożonych diet. 

Program DIETETYK powstał 2001 roku i zawiera bazę z roku 2001, był sprzedawany razem z książką "Podstawy Naukowe żywienia w szpitalach ", na płycie CD . 

Cena programu: 100 zł + VAT 22%.

Zamówienia:
-e-mailem: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. (płatność przy odbiorze programu)
-faxem: (022) 84 21 103 (płatność przelewem).