Dietetyk
- Szczegóły
Charakterystyka: Program Dietetyk służy do oceny wartości odżywczej diet w żywieniu szpitalnym. Dietetyk zawiera bazy danych:
- produktów i potraw dla diety bezglutenowej - Dietetyk 1 ,
- produktów i potraw dla podstawowej diety szpitalnej - Dietetyk 2,
służących do obliczania wartości energetycznej i wartości odżywczej diet w żywieniu szpitalnym.
Oprogramowanie to umożliwia :
1) wprowadzanie skróconych danych pacjenta oraz wybranych wyników badań lekarskich surowicy krwi,
2) wgląd do bazy danych produktów i potraw:
-dla diety bezglutenowej zawierającej 650 produktów spożywczych i potraw opisanych przez 28 składników (dietetyk 1),
-dla podstawowej diety szpitalnej zawierającej 778 produktów spożywczych i potraw opisanych przez 35 składników (dietetyk 2),
3) układanie i obliczanie wartości odżywczej diet przy zastosowaniu ww. baz danych z podziałem na posiłki,
4) wyszukiwanie odpowiednich produktów za pomocą filtrów, np. produktów o zawartości wit. A między 200 i 300 µg lub o zawartości węglowodanów poniżej 3g oraz sodu powyżej 30 mg itp.
5) dołączanie do diety dodatkowych produktów spożywczych między posiłkami, tzw. dożywianie,
6) porównanie ułożonej diety z normami żywienia opracowanymi przez prof. Ś. Ziemlańskiego i wsp.
7) zapoznanie się z gramaturą przykładowych produktów i potraw spożywczych, wgląd do receptur występujących w bazie danych,
9) zachowanie ułożonych diet w oddzielnych plikach w celu zaoszczędzenia miejsca na dysku komputera oraz ich późniejszą modyfikację,
10) drukowanie wartości energetycznej i odżywczej ułożonych diet.
Program DIETETYK powstał 2001 roku i zawiera bazę z roku 2001, był sprzedawany razem z książką "Podstawy Naukowe żywienia w szpitalach ", na płycie CD .
Cena programu: 100 zł + VAT 22%.
Zamówienia:
-e-mailem:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
(płatność przy odbiorze programu)
-faxem: (022) 84 21 103 (płatność przelewem).