Badania żywności

Nadrzędna kategoria: O nas

 

Cennik
usług świadczonych przez laboratoria
Instytutu Żywności i Żywienia badające żywność
 

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i/lub udokumentowane procedury badawcze

Cena za badanie brutto (PLN)

Białko

metodą Kjeldahla

 

PN-A-04018:1975

PN-A-04018:1975/Az3 :2002

120

Woda metodą suszarkową

PN-ISO 1026:2000

PN-EN 12145:2001

PN-EN ISO 3727-1:2004

PN-ISO 1442:2000

PN-A-79011-3:1998

PN-A-86361-2:1999

PN-A-86783:1962

150

Woda metodą wagosuszarkową

 

 

Procedura badawcza PB-07 wyd. 1 z dnia 01.10.2003 r.

80

Skład aminokwasowy metodą chromatografii jonowymiennej kolumnowej

Procedura badawcza PB-08 wyd. 1 z dnia 01.10.2005 r.

600

Tauryna metodą chromatografii jonowymiennej kolumnowej

Procedura badawcza PB-08 wyd. 1 z dnia 01.10.2005 r.

200

Błonnik pokarmowy metodą enzymatyczno-grawimetryczną

Procedura badawcza PB-09 wyd. 1 z dnia 01.10.2005 r.

500

Popiół całkowity

Procedura badawcza PB-19 wyd. 1 z dnia 22.08.2003 r.

120

Chlorek sodu metodą Mohra

PN-A-82112:1973

60

Wapń, magnez metodą płomieniowej ASA

Procedura badawcza PB-06 wyd. 2 z dnia 07.04.2005 r.

300

Sód, potas, żelazo, cynk, miedź, mangan metodą płomieniowej ASA

Procedura badawcza PB-18 wyd. 2 z dnia 07.04.2005 r.

300

Fosfor metodą spektrofotometryczną

Procedura badawcza PB-16 wyd. 2 z dnia 1.06.2005 r.

150

Żelazo metodą spektrofotometryczną z 1,10-fenatroliną

Procedura badawcza PB-02 wyd 2 z dnia 18.01.2008 r.

110

Tiamina metodą tiochromowa oraz metodą ekstrakcji i hydrolizy enzymatycznej

PN-A-79011-16:1998

300

Niacyna metodą mikrobiologiczną z Lactobacillus arabinosus jako organizmem testowym

Procedura badawcza PB- 20 wyd. 1 z dnia 22.08.2008 r.

300

Witamina C metodą spektrofotometryczną lub miareczkową w zależności od produktu

PN-A-04019:1998

150

Oznaczanie wartości energetycznej produktu spożywczego z poszczególnych składników

1200

Obliczanie wartości odżywczej produktów/ potraw na podstawie receptur

250

Oznaczanie kwasów tłuszczowych w tym izomerów trans w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych

Procedura badawcza: PB-10, wyd.2 z dnia 09.03.2009 r.

300

Oznaczanie zawartości akryloamidu metodą LC-MS/MS

Procedura badawcza: PB-21, wyd. 2 z dnia 05.10.2009 r.

700

Oznaczanie zawartości cholesterolu

Procedura badawcza: PB-04, wyd. 2 z dnia 24.11.2004 r.

370

Oznaczanie zawartości jodu w soli

PN-C-84081-34:1980

200

Oznaczanie zawartości substancji słodzących (acesulfam-K, aspartam, sacharyna)

Procedura badawcza: PB-11, wyd. 1 z dnia 20.12.2004 r.

340

Oznaczanie zawartości kofeiny

Procedura badawcza: PB-17, wyd. 1 z dnia 23.02.2007 r.

210

Oznaczanie zawartości tłuszczu

Procedura badawcza: PB-01, wyd. 4 z dnia 09.03.2009 r.

200

Badania organoleptyczne   produktów spożywczych Procedura badawcza PB-13, wyd. 1 z dnia 20.10.2003 150

Wykrywanie obecności termotolerancyjnych Campylobacter spp

PN-EN ISO 10272-1: 2007

150

Wykrywanie obecności E. coli 0157

PN-EN ISO 16654: 2002

140

Analizy wykonuje:

ZAKŁAD ŻYWNOŚCI I SUPLEMENTÓW DIETY

Kierownik: dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ,

tel.: (022) 55-09-781
tel./fax: (022) 651-63-30 i (022) 842-11-28
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

 W tym:

Kierownik - prof. dr hab. n. roln. Hanna Kunachowicz

tel.: 022 55 09 708

tel./fax: 022 55 09 653

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

- Pracownia Białka

Kierownik - mgr Wojciech Kłys - tel.: 022 55 09 882

- Pracownia Składników Mineralnych

Kierownik - dr Anna Wojtasik - tel.: 022 55 09 746

- Pracownia Witamin

Kierownik - dr Beata Przygoda - tel.: 022 55 09 854

 

 

 

Kierownik - dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ, - tel.: 022 55 09 781, 022 55 09 620

tel./fax: 022 651-63-30 i 022 842-11-28

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

 

- Pracownia Bezpieczeństwa Chemicznego Żywności

Kierownik - dr Hanna Mojska - tel.: 022 55 09 656

 

- Pracownia Mikrobiologii

Kierownik - dr Elżbieta Rożynek, tel.: 022 55 09 801, 022 55 09 614,
 
 
Uwagi
1. Przy stałej dostawie próbek i większej ilości badań możliwa jest negocjacja cen.
2. Analizy wykonywane są przez wysoko wykwalifikowany personel, zgodnie z obowiązującymi normami i procedurami badawczymi laboratorium akredytowanego.