logo IZZ
  • IV Narodowy Kongres Żywieniowy
  • Struktura Instytutu
  • Rada Naukowa
  • Działalność naukowo – badawcza
  • Działalność oświatowa
  • Poradnia Chorób Metabolicznych
  • e-Rejestracja Poradni Chorób Metabolicznych
  • Klinika Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii
  • Biblioteka IŻŻ
  • Wydawnictwa
  • Szkolenia, kursy
  • Zamówienia publiczne
  • Usługi
    • badania żywności
    • badania diagnostyczne
    • testy ureazowe
    • programy komputerowe
    • opinie i ekspertyzy
    • wynajem sal
  • Media
  • Praca
  • Zachowaj RównowagęZachowaj Równowagę
  • Korupcja Szkodzi ZdrowiuKorupcja Szkodzi Zdrowiu
  • Kontakt
  • Mapa strony
  • Biuletyn Informacji PublicznejBiuletyn Informacji Publicznej
  • PN-EN ISO/IEC17025:2005 Certyfikat Akredytacji Laboratorium BadawczegoPN-EN ISO/IEC17025:2005 Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego
  • ISO 9001:2015 Certyfikat Systemu Zarządzania JakościąISO 9001:2015 Certyfikat Systemu Zarządzania Jakością
  • ISO/IEC 27000:2013 Certyfikat Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem InformacjiISO/IEC 27000:2013 Certyfikat Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji
  • Zachowaj równowagę
  • Termomodernizacja wraz z modernizacją systemu centralnego ogrzewania
  • Dane osobowe
  • Polityka Prywatności
  • Zasady prawidłowego żywienia - Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
  • Normy żywienia
  • e-Baza IZOMERÓW TRANS
  • Wartość odżywcza produktów spożywczych i potraw
  • HACCP
  • Aktualności żywieniowe
  • Substancje dodatkowe do żywności
  • Interakcje leków z żywnością
  • Choroby żywieniowozależne
  • Diety w wybranych chorobach
  • Nowotwory - dietoprofilaktyka, dietoterapia
  • Sprawdź swoje BMI
  • Łatwe posiłki
  • Aktywność fizyczna
  • EUFIC
  • Zapytaj eksperta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Wydarzenia
  • Szwajcarsko-Polski Program Współpracy (SPPW)
  • Kształcenie podyplomowe
  • Akredytacja laboratorium
  • Polski
  • English (UK)

Opinie i ekspertyzy

  • PDF
  • Drukuj
  • Email
Szczegóły
Nadrzędna kategoria: O nas


Działalność Instytutu Żywności i Żywienia w ramach wydawania opinii i ekspertyz naukowych z zakresu warunków zdrowotnych żywności i żywienia obejmuje:

 

 

1

Opinie dotyczące nowych produktów spożywczych (np. z  importu lub takich, dla których brak norm w ustawodawstwie krajowym) pod względem ich jakości zdrowotnej.

2

Opinie dotyczące nowych produktów spożywczych (np. z importu lub takich, dla których brak norm w ustawodawstwie krajowym) pod względem ich jakości zdrowotnej.

 

3

Opinie i ekspertyzy dotyczące oceny procesów technologicznych stosowanych w przemyśle spożywczym.

4

Opinie dotyczące wpływu procesów technologicznych na wartość odżywczą produktów spożywczych i jakość zdrowotną żywności.

 

5

Opinie dotyczące zakładowych dokumentów normalizacyjnych i  konsultacje w procesie ich przygotowywania.

6

Opinie i ekspertyzy dotyczące wzbogacania żywności w  witaminy, składniki mineralne i inne substancje.

7

Opinie i  ekspertyzy dotyczące żywności specjalnego żywieniowego przeznaczenia.

 

8

Opinie i  ekspertyzy dotyczące suplementów diety.

 

9

Opinie i  ekspertyzy dotyczące dietetycznych środków spożywczych.

 

10

Opinie dotyczące znakowania żywności, informacji dla konsumentów, druków, ulotek i innych pism zawierających informacje żywieniowe.

11

Opinie dotyczące merytorycznego przygotowania materiałów promocyjnych i reklamowych o jakości zdrowotnej żywności i żywienia.

 

12

Konsultacje merytoryczne dotyczące żywności specjalnego żywieniowego przeznaczenia z obniżoną lub podwyższoną zawartością wybranego składnika np.:

    • produktów niskokalorycznych,
    • produktów niskocholesterolowych,
    • produktów niskosłodzonych,
    • produktów wzbogacanych,
    • produktów nie zawierających laktozy, cukru, glutenu.

13

Opinie i  ekspertyzy dotyczące spożycia żywności w Polsce (z uwzględnieniem zróżnicowania społeczno-ekonomicznego i terytorialnego) oraz w innych krajach, do wykorzystania w charakterze elementu badań rynku żywnościowego.

 


Usługi wykonuje:

poz. 1-12 - Zakład Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia IŻŻ

Kierownik - dr Katarzyna Stoś tel. (022) 55-09-620

 

poz. 13 - Zakład Ekonomiki Wyżywienia IŻŻ

Kierownik - dr n. ekon. Włodzimierz Sekuła tel. (022) 55-09-644



Created by logo Odyseja Odyseja Sp. z o.o.