Badania żywności
- Szczegóły
- Nadrzędna kategoria: O nas
Instytutu Żywności i Żywienia badające żywność
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i/lub udokumentowane procedury badawcze |
Cena za badanie brutto (PLN) |
Białko metodą Kjeldahla
|
PN-A-04018:1975 PN-A-04018:1975/Az3 :2002 |
120 |
Woda metodą suszarkową |
PN-ISO 1026:2000 PN-EN 12145:2001 PN-EN ISO 3727-1:2004 PN-ISO 1442:2000 PN-A-79011-3:1998 PN-A-86361-2:1999 PN-A-86783:1962 |
150 |
Woda metodą wagosuszarkową
|
Procedura badawcza PB-07 wyd. 1 z dnia 01.10.2003 r. |
80 |
Skład aminokwasowy metodą chromatografii jonowymiennej kolumnowej |
Procedura badawcza PB-08 wyd. 1 z dnia 01.10.2005 r. |
600 |
Tauryna metodą chromatografii jonowymiennej kolumnowej |
Procedura badawcza PB-08 wyd. 1 z dnia 01.10.2005 r. |
200 |
Błonnik pokarmowy metodą enzymatyczno-grawimetryczną |
Procedura badawcza PB-09 wyd. 1 z dnia 01.10.2005 r. |
500 |
Popiół całkowity |
Procedura badawcza PB-19 wyd. 1 z dnia 22.08.2003 r. |
120 |
Chlorek sodu metodą Mohra |
PN-A-82112:1973 |
60 |
Wapń, magnez metodą płomieniowej ASA |
Procedura badawcza PB-06 wyd. 2 z dnia 07.04.2005 r. |
300 |
Sód, potas, żelazo, cynk, miedź, mangan metodą płomieniowej ASA |
Procedura badawcza PB-18 wyd. 2 z dnia 07.04.2005 r. |
300 |
Fosfor metodą spektrofotometryczną |
Procedura badawcza PB-16 wyd. 2 z dnia 1.06.2005 r. |
150 |
Żelazo metodą spektrofotometryczną z 1,10-fenatroliną |
Procedura badawcza PB-02 wyd 2 z dnia 18.01.2008 r. |
110 |
Tiamina metodą tiochromowa oraz metodą ekstrakcji i hydrolizy enzymatycznej |
PN-A-79011-16:1998 |
300 |
Niacyna metodą mikrobiologiczną z Lactobacillus arabinosus jako organizmem testowym |
Procedura badawcza PB- 20 wyd. 1 z dnia 22.08.2008 r. |
300 |
Witamina C metodą spektrofotometryczną lub miareczkową w zależności od produktu |
PN-A-04019:1998 |
150 |
Oznaczanie wartości energetycznej produktu spożywczego z poszczególnych składników |
1200 |
|
Obliczanie wartości odżywczej produktów/ potraw na podstawie receptur |
250 |
|
Oznaczanie kwasów tłuszczowych w tym izomerów trans w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych |
Procedura badawcza: PB-10, wyd.2 z dnia 09.03.2009 r. |
300 |
Oznaczanie zawartości akryloamidu metodą LC-MS/MS |
Procedura badawcza: PB-21, wyd. 2 z dnia 05.10.2009 r. |
700 |
Oznaczanie zawartości cholesterolu |
Procedura badawcza: PB-04, wyd. 2 z dnia 24.11.2004 r. |
370 |
Oznaczanie zawartości jodu w soli |
PN-C-84081-34:1980 |
200 |
Oznaczanie zawartości substancji słodzących (acesulfam-K, aspartam, sacharyna) |
Procedura badawcza: PB-11, wyd. 1 z dnia 20.12.2004 r. |
340 |
Oznaczanie zawartości kofeiny |
Procedura badawcza: PB-17, wyd. 1 z dnia 23.02.2007 r. |
210 |
Oznaczanie zawartości tłuszczu |
Procedura badawcza: PB-01, wyd. 4 z dnia 09.03.2009 r. |
200 |
Badania organoleptyczne produktów spożywczych | Procedura badawcza PB-13, wyd. 1 z dnia 20.10.2003 | 150 |
Wykrywanie obecności termotolerancyjnych Campylobacter spp |
PN-EN ISO 10272-1: 2007 |
150 |
Wykrywanie obecności E. coli 0157 |
PN-EN ISO 16654: 2002 |
140 |
Analizy wykonuje:
ZAKŁAD ŻYWNOŚCI I SUPLEMENTÓW DIETY
tel.: (022) 55-09-781
tel./fax: (022) 651-63-30 i (022) 842-11-28
e-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
- SAMODZIELNA PRACOWNIA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH ŻYWNOŚCI
Kierownik - prof. dr hab. n. roln. Hanna Kunachowicz
tel.: 022 55 09 708
tel./fax: 022 55 09 653
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
- Pracownia Białka
Kierownik - mgr Wojciech Kłys - tel.: 022 55 09 882
- Pracownia Składników Mineralnych
Kierownik - dr Anna Wojtasik - tel.: 022 55 09 746
- Pracownia Witamin
Kierownik - dr Beata Przygoda - tel.: 022 55 09 854
- SAMODZIELNA PRACOWNIA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI
Kierownik - dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ, - tel.: 022 55 09 781, 022 55 09 620
tel./fax: 022 651-63-30 i 022 842-11-28
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
- Pracownia Bezpieczeństwa Chemicznego Żywności
Kierownik - dr Hanna Mojska - tel.: 022 55 09 656
- Pracownia Mikrobiologii
1. Przy stałej dostawie próbek i większej ilości badań możliwa jest negocjacja cen.
2. Analizy wykonywane są przez wysoko wykwalifikowany personel, zgodnie z obowiązującymi normami i procedurami badawczymi laboratorium akredytowanego.