lista składników

Nadrzędna kategoria: Baza produktów spożywczych


Składniki odżywcze

Składniki odżywcze

Odpadki

Wartość energetyczna

% energii z:

Białka

Tłuszczu

Węglowodanów

Woda

Białko ogółem:

Zwierzęce

Roślinne

Tłuszcz

Węglowodany ogólem

Węglowodany przyswajalne


Składniki mineralne:

Popiół

Sód

Potas

Wapń

Fosfor

Magnez

Żelazo

Cynk

Miedź

Mangan


Witaminy:

Witamina A – ekwiwalent retinolu

Beta-karoten

Witamina D

Witamina E- ekwiwalent Alfa-tokoferolu


Tiamina

Ryboflawina

Niacyna

Witamina B6

Foliany

Witamina B12

Witamina C

Kwasy tłuszczowe:

4:0

6:0

8:0

10:0

12:0

14:0

15:0

16:0

17:0

18:0

20:0

Nasycone ogółem

 

14:1

15:1

16:1

17;1

18:1

20:1

22:1

Jednonienasycone ogółem

18:2

18:3

18:4

20:3

20:4

20:5

22:5

22:6

Wielonienasycone ogółem


Cholesterol


Aminokwasy:

Izoleucyna

Leucyna

Lizyna

Metionina

Cystyna

Fenyloalanina

Tyrozyna

Treonina

Tryptofan

Walina

Arginina

Histydyna

Alanina

Kwas asparginowy

Kwas glutaminowy

Glicyna

Prolina

Seryna


Węglowodany:

Sacharoza

Laktoza

Skrobia

Błonnik pokarmowy